Thermostudio főoldal. Épületgépészet,alternatív energia.
Ajándék energia !

Épületek hűtése és fűtése geotermikus hőszivattyúval

Egyre gyakoribb a hőszivattyúk alkalmazása, mert ezekkel a készülékekkel a hűtést, fűtést és melegvíz termelést is biztosíthatjuk.

Az alkalmazástól függően, két megoldást is választhatunk:

1, már létezik olyan levegő/víz hőszivattyú, viszonylag jó hatásfokkal használható egyedül a teljes fűtési szezonban, de pl. jól kiegészíthetik egymást egy korszerű kandallóval, és nyáron a hűtésről is gondoskodik.

A legegyszerűbb kialakítás és a legolcsóbb megoldás a levegő/víz kompakt kültéri hőszivattyú. Azok a berendezések viszont amelyek nyáron hűteni is képesek, általában nagyon alacsony (kb. -15 C alatti) külső hőmérséklet esetében már nem üzemeltethetőek gazdaságosan hőszivattyú üzemmódban. Ezen készülékek telepítése gyors, nem igényel földmunkát, fúrást, olcsó kompakt készülékek, és kis helyet foglalnak, de kiegészítő (pl. villamos)  fűtést igényelnek nagy hidegben.

2, geotermikus hőszivattyú, amely a teljes fűtési időszakban megbízható fűtést biztosít, és nyáron a hűtésről gondoskodik.

Teljes megoldást nyújtó, az év teljes terjedelmében gazdaságosan használható geotermikus hőszivattyús rendszer.

A talajszonda

A talajból a hő kinyeréséhez többféle megoldás választható. A döntést általában a helyi adottságoknak megfelelően kell meghozni. Ez lehet nyitott vagy zárt, illetve vízszintes vagy függőleges kialakítású. A legkevesebb földmunkával, és a legüzembiztosabb megoldást a zárt, függőleges talajszondával lehet elérni. A szondák hossza, mérete, kialakítása, száma általában a szükséges hőszivattyú teljesítménynek a függvénye, illetve ezen túlmenően a jellemző talajviszonyoktól függ.
A szonda hosszát, mélységét, darabszámát gondosan kell méretezni. Általában elmondható, egy 10 kW- os hőszivattyúnak kb.120-180m mély szondát kell alkalmazni.

A fűtési/hűtési rendszer

Első lépésként a ház hűtési illetve fűtési hőigényét kell meghatározni. Ezekre már korszerű szoftverek állnak rendelkezésre. A hűtési egyidejűséget lehet 0,6-0,7 – nek venni, ugyanis családi házakban jellemzően időben jól elkülönül a hálószobák és nappali helyiségek használata (nappal és éjjelre). Ennek megfelelően a hűtőkört nem kell a maximális teljesítményre méretezni. Vizes hűtés további előnye, hogy gyakorlatilag minden szobában hozzáférhető a hűtés. Például egy vendégszobában, ahol nem tartózkodik állandóan valaki, a fancoilt ki lehet kapcsolni, de ha vendég érkezik, bekapcsolható, és máris működik a hűtés. A fancoilok kiválasztásakor ügyelni kell a teljesítményekre (érezhető hűtési teljesítmény, illetve a fűtési teljesítmény). Továbbá jelentős szempont a zajszintek szerinti méretezés is.

Egy csendes hálószobába inkább nagyobb készüléket válasszunk, amelyik a szükséges teljesítményt alacsony fordulatszámon is leadja, sokkal alacsonyabb zajszinten. Egy nappali vagy konyha már nem ennyire igényes.
A legcsendesebb megoldást a falhűtés/fűtés adja. Ebben az esetben egy teljesen hangtalan rendszert kapunk, de számolni kell a nagyobb hidraulikai ellenállással, illetve a falban keringő víz hőmérséklete nem lehet annyira alacsony, hogy a falon kondenzáció jelenjen meg.

A használati melegvíz termelés

A talajhő/viz hőszivattyú, működési jellegéből adódóan az egyik oldalán „meleget”, míg a másik oldalán „hideget” termel. Egy háromjáratú szelep segítségével és egyszerű előnykapcsolás alkalmazásával állítjuk elő a használati melegvizet. A hőszivattyúval termelt melegvíz hőmérséklete általában elmarad a szokványos gázkazánnal termeltéhez képest, de az így kapott a 40-45 °C- os vízhőfok már általában megfelel a háztartási felhasználási célra.

A melegvíz folyamatos ellátásáért, és a kedvező üzemeltetés érdekében tárolót kell alkalmazni. A tároló méretét a felhasználók számának és szokásainak a figyelembevételével kell megállapítani.

A rendszert tovább lehet kombinálni napkollektorokkal is, illetve a melegvíz termelés mellett fel lehet használni uszoda fűtésére is.


 
 
 
thermostudio@thermostudio.hu | 7100 Szekszárd, Nagybödő 9358 hrsz. | Tel:+36 30 5367 752 Fax:+36 74 314 074
THERMOSTUDIO